ČLÁNEK: PODĚKOVÁNÍ MATEŘINCE

ČLÁNEK  Z CHOTĚBOŘSKÉHO ECHA
Vydáno: 23.03.2015 | Autor: Bc. Vladimír Stehno

„Vše, co opravdu potřebuji znát o tom, jak žít, co dělat a jak vůbec být, jsem se naučil v mateřské školce.“

 

Citát Roberta Fulguma vyjadřuje, jak důležitou roli v životě člověka hraje předškolní výchova a výuka. A my jsme si toho dobře vědomi. Do libické mateřské školky chodí 30 dětí, většina je místních ale dojíždějí např. i ze Sloupna nebo Studence. Jsou rozděleni do dvou tříd na mladší a starší.

 

Doba strávená ve školce ale není vyplněna pouze hraním, malováním, vyráběním všeho možného z papíru a různých materiálů, zpěvem, odpočinkem, ale i aktivním pohybem, učením a různými poznávacími hrami. To vše pořád dokola a přece pokaždé jinak. V jedné z her děti doprovází Ferda Mravenec, který jim pomáhá poznávat naší obec a její přilehlé okolí (např. návštěva včelína nebo kovárny). Pro děti jsou zajišťována různá divadelní a filmová představení, vánoční a velikonoční nadílky, keramické dílničky, kurzy plavání a různé výlety.

 

Do dění se zapojují i samotní rodiče, což je také velice důležitým prvkem. Rodiče pak přinášejí ruční výrobky (cukrovinky, figurky, kraslice, pomlázky, přáníčka apod.). Ty jsou poté spolu s výrobky dětí vystavovány a posléze i prodávány na výstavách nebo na jarmarcích na Pilnově statku. Jako poděkování pak paní učitelky společně s dětmi připravují posezení pro maminky ke dni matek nebo tradiční vánoční zpívání koled těsně před vánočními svátky.

 

Tento článek je psán hlavně jako poděkování za výborně uspořádanou výstavu obrázků dětí z mateřské školy v Libici nad Doubravou, která proběhla ve dnech 20. 02. až 27. 02. 2015 v zasedací místnosti úřadu městyse. Nápad se zrodil již loni v létě při třídění výtvarných děl, která se za školní rok nastřádala. Proč by tuto pestrou škálu obrázků mělo vidět jen pár rodičů, kteří chodí pro své ratolesti? Proč tedy neuspořádat výstavu i pro ostatní?

 

Hlavními tématy výstavy byly pohádky a podzim. Hned při vstupu seděla na pařezu Červená Karkulka s vlkem, dále na nás vykoukl Honzík s ranečkem buchet a Mařenka u perníkové chaloupky, ale i ledová královna. Na stojanech byly vystaveny obrázky všech dětí, které školku navštěvují. Na stolku nechybělo malé občerstvení, dokreslující domácí a přátelskou pohodu, ale i návštěvní kniha. Do ní všichni návštěvníci psali své postřehy a poděkování, ale hlavně ti nejmenší kreslili o své dojmy. Ať je to vánoční zpívání, nebo tato výstava, je vstupné dobrovolné. Tento výtěžek je poté zpětně použit pro děti z mateřské školky nejen na nové pomůcky ale i na hračky, které mohou přispět ke spokojenosti dětí. A to je to nejdůležitější.

 

Bc. Vladimír Stehno (zastupitel městyse Libice nad Doubravou)

Comments are closed.