Článek – Zámek v Libici čeká lepší časy

Majitel chce zchátralou stavbu přeměnit na lákadlo pro turisty. Zabránit mu v tom může soud.

Libice nad Doubravou – Mezi oblíbené rodinné výlety by za pár let mohla patřit návštěva jediného novogotického zámku na Vysočině. Společnost Archatt chce zchátralý zámeček v Libici nad Doubravou nedaleko Chotěboře přeměnit v turistickou atrakci.Dopoledne hosté projdou krásně upraveným zámkem, v poledne si v zámecké kuchyni uvaří dle staré gastronomie něco k snědku, odpoledne stráví u koní v zámeckém hřebčíně nebo projížďkami v zámeckém parku.

A nebo také ne. Zda se rekonstrukce objektu podaří, totiž nezáleží jen na jeho novém vlastníkovi. Podstatnou měrou jeho záměry totiž ovlivní soudy. Brněnská společnost Archatt vytrhla obecnímu úřadu trn z paty, když zámek za necelého 2,5 milionu koupila. „Byli jsme moc rádi. Zámek si majitelé dlouhé roky přehazovali jeden na druhého, nikdo ale do něho neinvestoval, budovy chátraly,“ říká starosta Libice Václav Venhauer. Městysu se nakonec podařilo přilákat brněnské zájemce, s tehdejším majitelem z Ostravy vyjednal cenu a Archatt zámek koupil. „Bylo nám zámku líto. Sami jsme na jeho odkoupení a opravu neměli peníze, tak jsme našli vhodného zájemce a prodej zprostředkovali,“ říká starosta.

Archatt přišel se záměrem, který městysu naprosto vyhovoval. Zámek by společnost chtěla opravit a zpřístupnit veřejnosti. Hlavní atrakci by podle jednatele Petra Řehořky měla být původní zámecká kuchyň, kde by si jednou měsíčně mohli návštěvníci pod dohledem odborníků zkusit sami uvařit něco ze staré zámecké gastronomie.

Smělý plán ovšem dostal trhliny. „Domnělý věřitel jednoho z bývalých vlastníků zámku podal žalobu na určení vlastnictví. Chce, aby se zámek vrátil majiteli asi čtyři kola zpátky, ten mu splatil dluh,“ popsal Řehořka. Společnosti Archatt tak v krajním případě hrozí, že o zámek přijde. Spor nyní řeší už druhý soud. V prvním kole věřitel se žalobou neuspěl. Proti rozhodnutí se ale odvolal, rozhodovat bude soud vyšší instance. „Věříme, že i napodruhé soud žalobu neuzná. Máme ale zároveň trochu strach, že do konečného rozhodnutí na zámek uvalí plombu. Pak bychom s majetkem nemohli nikterak nakládat,“ řekl Petr Řehořka.
Společnost Archatt, hned jak zámek koupila, začala se stavebními úpravami. Ještě do konce roku bude dokončena obnova střechy, na kterou získala granty od ministerstva kultury i od kraje. Vzhledem k žalobě jsou ale další dotace ohroženy, společnost do zámku nechce dávat ani svoje peníze, aby o ně po konečném rozhodnutí náhodou nepřišla.

Obnova a zpřístupnění zámku bude podle Petra Řehořka stát kolem 30 milionů korun. Necelé 2,5 milionu už společnost dala za jeho koupi, stavební úpravy spolykají zhruba 28 milionů. Na dalších 10 se odhaduje rekonstrukce hospodářských budov, nádvoří a zámeckého parku. Poslední novogotická stavba na Vysočině Zámek v Libici nad Doubravou je pro společnost Archatt zajímavý především po historické stránce. „Jedná se o poslední čistě novogotickou stavbu na území kraje Vysočina,“ vysvětlil Řehořka. I když se nezachoval mobiliář, stavebně je cenný zejména interiér v prvním patře. Pro společnost je zároveň zámeček výhodný pro svou malou velikost a relativně nižší náklady na koupi a opravu.

Zámek byl vystavěn po roce 1709, kdy byl založen i přilehlý park. Původně byl postaven jako jednoduchá barokní stavba. V letech 1862 – 1864 byl zámek rozšířen o severní trakt s věží a zcela přestavěn v novogotickém stylu. Na panství Libice nad Doubravou se v průběhu staletí vystřídala celá řada majitelů. Z nejvýznačnějších to byla rodina Boleslavských z Rittersteinu, nebo Karel Gürtler z Kleebornu a od roku 1925 Jaroslav Hostan. Po roce 1990 objekt v restituci získali potomci posledního majitele, kteří jej okamžitě prodali. Zámek pak vystřídal několik majitelů.

Zdroj: ,,Elektronický archiv Mladé Fronty DNES
spravovaný společností NEWTON Media, a.s. http://mfdnes.newtonit.cz
Datum: 26.11.2009 / Autor: MARTIN VOKÁČ /
Zdroj: Mladá fronta DNES / Strana: 02 / Rubrika: Vysočina

Comments are closed.