ČLÁNEK: ČISTIČKA V LIBICI SKONČILA PŘED NĚKOLIKA DNY ZKUŠEBNÍ PROVOZ

ČLÁNEK  HAVLÍČKOBRODSKÉHO DENÍKU 
Vydáno: 05.09.2012 (06:41) | Autor: Štěpánka Saadouni | Zdroj: Havlíčkobrodský deník.cz

Libice nad Doubravou – Koncem srpna skončil roční zkušební provoz biologické čistírny odpadních vod v Libici nad Doubravou.

Od září už čistička „jede“ naostro. Biologické čištění odpadních vod je nejen ekologické, ale výrazně levnější.

Tento typ čističky, přestože je podle odborníků šetrnější nejen k životnímu prostředí, ale především k obecní pokladně, je na Havlíčkobrodsku a na celé Vysočině vůbec poměrně ojedinělý.

Většina obcí dává totiž přednost aktivním čističkám odpadních vod vybavených složitou technologií. A jak se ukazuje, na typ složitého čištění „slyší“ i odpovědné úřady. Žádost o dotaci na vybudování čističky ze Státního fondu životního prostředí stavbu totiž Libice podávala dvakrát. „Úředníkům se nelíbil typ čističky. Místo tradiční čističky jsme chtěli biologickou, protože je pro naše místní podmínky vhodnější,“ zavzpomínal na začátky stavby čističky, o kterou Libice usilovala léta, starosta Václav Venhauer. Jak zdůraznil, po celou dobu zkušebního provozu se neobjevily žádné závažné problémy.

Složitá technika by byla drahá

Biologická čistička v Libici je tvořena soustavou tří rybníků ležících stupňovitě nad sebou. První stavební práce začaly v roce 2009. Prováděla je odborná firma z Jihlavy, která zvítězila ve výběrovém řízení. Názor starosty na ekologičnost stavby sdílí i Miroslav Sedláček, technolog čištění odpadních vod z Prahy.

Jak už při otevření čističky vysvětlil, kamenná a drahá aktivační čistička pracuje za použití složité techniky, která má uvést celý proces do chodu. Zatímco biologická čistírna pracuje na přirozeném přírodním způsobu, je šetrná k životnímu prostředí, ale i k obecní pokladně.

Kdyby Libice stavěla podle Sedláčka čistírnu aktivační místo biologické, náklady by byly alespoň pětkrát tak vyšší. Celkové náklady na stavbu činily podle starosty Venhauera zhruba 18,7 milionů korun. Z toho čistě stavební náklady se vyšplhaly na 16,7 milionů korun.

Dotace z fondů Evropské unie představovaly částku 12,5 milionů korun, Státní fond životního prostředí věnoval 733 tisíce korun, Libice se podílela částkou asi 1,4 milionu korun, přispěl i Kraj Vysočina dotací 326 tisíc korun na projekt.
V současné době je na čističku připojena prakticky celá obec.

Čistička slouží pouze pro samotnou Libici nad Doubravou. Jak starosta vysvětlil, provést stavební úpravy i v místních částech by bylo velmi nákladné a těžko proveditelné.

V místních částech se tedy obyvatelé budou zbavovat odpadních vod stejným způsobem jako dosud, za pomoci jímek, septiků a domácích čistíren. Nicméně obyvatelé Libice, kteří čističku odpadních vod využívají, musí počítat se zvýšením cen stočného. Tu odhlasovali zastupitelé ve výši z původních šesti korun na 15 korun za kubík.

„Součástí biologické čističky je komora, lapač písku a štěrku,“ popisuje činnost čističky starosta Venhauer.
Čistička má zabudovaný i zvláštní lis, ten lisuje do pytlů odpadní hmotu a tuto hmotu pak Libice dopravuje do nejbližší kompostárny.

Šance na získání dotace se snižují

Kalná voda proudí do štěrbinovité nádrže a pak do rybníčků, kde se usazuje a různě přečisťuje. Čističku odpadních vod jsme už nutně potřebovali. Libice se rozrůstá, přibývá nových bytových domů,“ zdůraznil starosta Venhauer s tím, že s podobnými problémy se potýká každá větší obec nebo městečko, které se začalo rozvíjet. Nehledě na šanci získat státní dotaci, která se s ohledem na rozpočtové škrty rok od roku snižuje.

Comments are closed.